Penjagaan Sistem Gear Kereta Anda

Anda tentu penat membayar kos penyelenggaraan kereta yang mahal bukan?

Oleh sebab itu, jangan abaikan tanda-tanda kecilapabila kereta anda sedang mengalami masalah. Kotak gear adalah salah satu komponen paling mahal pada kenderaan anda dan sudah tentu anda tidak mahu ia rosak. Memandangkan masalah dengan kotak gear anda boleh membawa kepadamasalah yang lebih teruk, adalah penting untuk memerhatikan keadaan kotak gear ini. Menurut pakar kotak gear Malaysia, berikut adalah tanda kritikal bahawa ada sesuatu yang tidak kena dalam persekitaran kotak gear anda:

Pakar Kotak Gear Malaysia – Kebocoran Bendalir:

Ini mungkin keadaan paling mudah dan paling senang untuk mengenali bahawa kotak gear perlu dibaiki. Pakar sistem gear kereta anda menemui masalah ini dengan meletakkan beberapa helai kertas atau kadbod lama di bawah kenderaan bagi memeriksa kebocoran. Apa yang dicari olehnya ialah cecair warna merah pekat pada kotak gear, yang juga mempunyai bau yang ‘manis’. Kuantiti cecair pada sistem gear harus kekal stabil tidak seperti minyak motor. Oleh sebab itu sebarang tanda bendalir di bawah kenderaan menunjukkan berlakunya kebocoran.

Amaran Lampu Papan Pemuka:

Lampu enjin pada papan pemuka menyala atas sebab tertentu. Perhatikan isyarat suhu pada kotak gearyang menunjukkan bahawa bendalir dalam kotak tersebut menjadi panas. Uji suhu penyejuk dan kotak gear untuk memastikan ia berfungsi dengan baik. Walaupun lampu ini tidak menunjukkan sebarang masalah padakotak gear dan mungkin masalah itu sebenarnya berlaku di luar kotak gear, pakar kotak gearkereta berlesen harus menyemak sebarang kemungkinan wujudnya masalah terhadap komponen tersebut.

Bau:

Bau ringan dan bau terbakar dalam kenderaan anda yang meninggalkan bau ‘manis’ dan ‘masam’menunjukkan bahawa sudah tiba masanya untuk menukar cecair pada kotak gear. Jika bendalir kotak gear mempunyai rasa terbakar, ini mungkin merupakan petunjuk bahawa kotak gear anda menghampiri penghujung hayatnya. Jika bendalir tidak melincirkan sistem dengan betul, sudah tiba masanya untuk menggantikannya demi melindungi mesin daripada menjadi terlalu panas. Untuk menghentikan kecederaan dan kerosakan yang teruk, dapatkan pemeriksaanmelalui pakar kotak gearkereta secepat mungkin.

Bunyi yang Jelas:

Jika kereta mengeluarkan bunyi pengisaran atau bunyi berdenting semasa ia berundur, ia adalah petanda yang jelas bahawa terdapat serpihan pada klac dan gear yang longgar. Semakin kuat getaran, semakin longgar kepingannya dan semakin tinggi risiko kecederaan. Jika anda mendengar bunyi seperti mengisar secara tiba-tiba dan menggelegar semasa menukar gear, klac berkemungkinan hausatau penyegerak telah rosak. Bunyi bersiul dan mengisar bermakna bearing dalam kotak gear anda sudah haus dan anda perlu membaikinya dengan pakar gear terkemuka, Malaysia.

Keadaan Luar Biasa:

Anda sudah tentu biasa dengan kenderaan itu dan bagaimana ia berfungsi. Kelewatan dalam mengambil tindakan terhadap kotak gear adalah tanda-tanda yang anda tidak boleh pandang remeh. Anda akan menghadapi masalah semasa mengubah gear jika gear bertukar tanpa sebab yang jelas, seperti semasa anda memandu di lebuh raya dan kotak gear manual anda beralih ke peralatan baharu atau kotak gear automatik anda tergelincir ke bahagian neutral.Satu lagi petunjuk adalah apabila anda mendengar perubahan nada yangjelas dan sepadan dari enjin.

SUMMER AUTO TRANSMISSION (SAT), MALAYSIA:

Dalam mengenal pasti masalah yang dihadapi oleh kereta anda,ia bukan sesuatu yang mudah walaupun bagi mekanik yang terlatih. Harus diingat bahawa jika ada apa-apa yang dirasakan tidak betul, anda perlu membawa kenderaan anda kepada mekanik dengan segera daripada menunggu sebelum ia menjadi punca bebanan kewangan anda. Sebarang amaran bahawa gear kereta tidak berfungsi dengan betul adalah alasan yang cukup untuk melawat pakar kotak gear, Malaysia. Periksa kenderaan anda di Summer Auto Transmission, Malaysia sebelum ia mengalami sebarang kerosakan atau anda sendiri merasai pengalaman berhadapan dengan kerosakan kereta di jalan raya.

Need Help? Chat with us